20 abril 2006

Ací no es parla català

Lluís Català (professor de la Universitat d'Alacant) i Ferran Isabel, tècnic lingüístic d'aquest mateix centre (i amigatxo del que escriu aquest blog), han fet un estudi (PDF) sobre l'ús de la llengua catalana en les webs municipals del País Valencià. L'estudi recull dades completes dels 542 municipis valencians, gairebé la meitat dels quals disposa d'una pàgina web oficial. D'aquests ajuntaments, el 20,6% la tenen en català, el 35,4% en castellà i el 43,9% en versió plurilingüe.

Entre les conclusions destaquem que els municipis del domini lingüístic català amb més població del País Valencià (el 90% dels ajuntaments amb més de 50.000 habitants), tenen web en català. En són exemple la de la ciutat de València, Alacant, Elx o Castelló de la Plana. Aquests municipis representen la meitat de la població. Tot amb tot, l'únic ajuntament d'aquest gènere que no té web en català és el de Benidorm. La presència de la llengua també varia en funció de l'adscripció política dels ajuntaments: el 77,1% del PSOE en contra del 53,5% del PP. (Notícia de Vilaweb).

La plana web de l'Ajuntament de Villena només est en castellà, com era de preveure, no tant amb l'Ajuntament de Beneixama, que si bé no sembla tenir una web pròpia, la pàgina beneixama.net conduïx a una web en castellà. El mateix succeïx amb Almirra.com, portal del poble de Camp de Mirra. Sax també té una web en castellà (www.sax.es), mentres que Biar compta amb una web bilingüe (www.biar.es) encara que l'entrada principal és en castellà.

Enllaços:



2 comentarios:

Anónimo dijo...

Catalán??? No debería decirse valenciano.

Anónimo dijo...

Las universidades valencianas acordaron hace ya tiempo referirse a la lengua propia de los valencianos como valenciano o catalán. Incluso la Academia Valenciana de la Lengua asume que valenciano y catalán son la misma lengua. En cuanto a la denominación, las instituciones recomiendan que se hable de valenciano, pero es una cuestión menor.